niedziela, 26 kwietnia 2009

WŁOSKIE RATATOUILLE - przepis Angeli - cykl MEDITERRANE




Moja włoska koleżanka Angela ma sycylijskie korzenie.Ratatouille zaś jest potrawą francuską. Ja chciałabym Wam pokazać co, podchodzący lekko do życia i poważnie do jedzenia Włosi, potrafią wymyślić! Angela podała przepis a ja go zrobiłam tak:

SKŁADNIKI:

200 g ryżu do Risotto ( może być Paraboliczny )

350 ml wody do ryżu

250 g mięsa drobno mielonego, najlepiej drobiowego lub wołowego

3 duże papryki - czerwona, żółta i zielona ( razem ok 500 g )

2 średniej wielkości marchwie

1 mała, zielona cukinia

1 większy ząbek czosnku

Oliwa z oliwek do pokropienia warzyw i naczynia do zapiekanek

150 g sera Parmezan ( może być Ementaler )

Listek laurowy, pietruszka zielona, tymianek ( najlepiej zielony )

sól i czarny pieprz prosto z młynka

Można jeszcze użyć suszonego tymianku i suszonej, słodkiej papryki do mięsa mielonego.

JAK SIĘ TO ROBI:

Ryż zalać zimną wodą w naczyniu ze szczelnym przykryciem i dusić na niezbyt dużym " ogniu " 15 min.Ja używam do tego celu naczynia z dwiema pokrywami, do gotowania ryżu w kuchence mikrofalowej.

Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem. Można dodać nieco suszonego tymianku i papryki słodkiej w proszku.

Swieżą paprykę przygotować, odkrawając zielone trzonki i usuwając nasionka.

Marchew obrać a cukinię dobrze umyć odcinając piętki.

Warzywa pokroić w niewielkie kostki i dodać oliwę do rondla o grubym dnie.

Oliwę rozgrzać, dodać pokrojone warzywa, zgnieciony czosnek, sól i pieprz, polać kilkoma łyżkami wody i całość lekko poddusić ale nie rozgotować. Ja używam w tym celu kuchenki mikrofalowej i rzecz jasna , szklanego naczynia, bowiem warzywa zachowują wtedy witaminy i ładny, naturalny kolor.

Ugotowany ryż lekko posolić i dobrze wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 175 st C ( 150 st przy termoobiegu )

Przygotować żaroodporne naczynie do zapiekanek. Dno lekko skropić oliwą z oliwek i układać produkty w sposób następujący:

Pierwsza warstwa z połowy ryżu , na nią całe mielone mięso, następnie pozostalą część ryżu. kolejną warstwę stanowi mieszanka warzywna z liściem laurowym i posiekaną zieleniną. Na całości rozsypać tarty Parmezan lub rozłożyć plastry Ementalera i wstawić na ok 45 min do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz