Moja włoska koleżanka Angela ma sycylijskie korzenie.Ratatouille zaś jest potrawą francuską. Ja chciałabym Wam pokazać co, podchodzący lekko do życia i poważnie do jedzenia Włosi, potrafią wymyślić! Angela podała przepis a ja go zrobiłam tak:
SKŁADNIKI:
200 g ryżu do Risotto ( może być Paraboliczny )
350 ml wody do ryżu
250 g mięsa drobno mielonego, najlepiej drobiowego lub wołowego
3 duże papryki - czerwona, żółta i zielona ( razem ok 500 g )
2 średniej wielkości marchwie
1 mała, zielona cukinia
1 większy ząbek czosnku
Oliwa z oliwek do pokropienia warzyw i naczynia do zapiekanek
150 g sera Parmezan ( może być Ementaler )
Listek laurowy, pietruszka zielona, tymianek ( najlepiej zielony )
sól i czarny pieprz prosto z młynka
Można jeszcze użyć suszonego tymianku i suszonej, słodkiej papryki do mięsa mielonego.
JAK SIĘ TO ROBI:
Ryż zalać zimną wodą w naczyniu ze szczelnym przykryciem i dusić na niezbyt dużym " ogniu " 15 min.Ja używam do tego celu naczynia z dwiema pokrywami, do gotowania ryżu w kuchence mikrofalowej.
Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem. Można dodać nieco suszonego tymianku i papryki słodkiej w proszku.
Swieżą paprykę przygotować, odkrawając zielone trzonki i usuwając nasionka.
Marchew obrać a cukinię dobrze umyć odcinając piętki.
Warzywa pokroić w niewielkie kostki i dodać oliwę do rondla o grubym dnie.
Oliwę rozgrzać, dodać pokrojone warzywa, zgnieciony czosnek, sól i pieprz, polać kilkoma łyżkami wody i całość lekko poddusić ale nie rozgotować. Ja używam w tym celu kuchenki mikrofalowej i rzecz jasna , szklanego naczynia, bowiem warzywa zachowują wtedy witaminy i ładny, naturalny kolor.
Ugotowany ryż lekko posolić i dobrze wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 175 st C ( 150 st przy termoobiegu )
Przygotować żaroodporne naczynie do zapiekanek. Dno lekko skropić oliwą z oliwek i układać produkty w sposób następujący:
Pierwsza warstwa z połowy ryżu , na nią całe mielone mięso, następnie pozostalą część ryżu. kolejną warstwę stanowi mieszanka warzywna z liściem laurowym i posiekaną zieleniną. Na całości rozsypać tarty Parmezan lub rozłożyć plastry Ementalera i wstawić na ok 45 min do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz