niedziela, 19 kwietnia 2009

NASZ CHLEB POWSZEDNI, pełen serca. DWA PRZEPISY




Lubię czasem upiec chleb.Jeżeli czas mi pozwala i pogoda! Zbyt duże wachania ciśnienia atmosferycznego, z których słynie Nadrenia Westfalia nie mają, niestety dobrego wpływu w wzrost moich chlebków. Niemniej jednak warto spróbować:

SKŁADNIKI:

na 1 chlebek ok 750 g. o nazwie CHLEB KOPERKOWY PEŁEN SERCA

100 g mąki żytniej

150 g mąki pszennej

drożdże 42 g

1/2 łyżeczki cukru

80 ml letniego mleka

1 pęczek zielonego koperku

1 mała cebulka poszatkowana

1 lyżeczka soli

2 duże łyżki oleju sojowego lub oliwy z oliwek.

Dodatkowo:

mąka do podsypania

tluszcz do natłuszczenia formy

1 białko jaja do nabłyszczenia skórki( ja nie stosuję )

2 duże łyżki mleka

JAK SIĘ TO ROBI:

Mąkę przesiać do miski i w środku zrobić dołek, do którego włożyć rozgniecione drożdże, następnie cukier i letnie mleko. Całość, nie ruszając pozostawić na 15 min w ciepłym miejscu i pod przykryciem.

W tym czasie opłukać i osuszyć koperek, drobno go posiekać i wraz z cebulką, solą i olejem dodać do przygotowanej wcześniej mąki.

Wszystko razem ugniatać , jeśli ktoś ma siłę w rękach , to ręcznie, jeśli nie to najlepiej mikserem z grubymi hakami lub w robocie kuchennym, który ma odpowiednią nasadkę do ciasta drożdżowego.Ugniatamy tak długo, aż ciasto zacznie swobodnie odchodzić od brzegów miski.

Pozostawić misę z ciastem na ok 30 min w ciepłym miejscu i pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objetość.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski opruszonymi mąką rękoma i przełożyc na posypany maką blat/ stolnicę i jeszcze raz, przez parę chwil dobrze ciasto ugniatać formuując na koniec pożądany ksztalt.

Przełożyć surowy chlebek do opruszonej mąką formy i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 15 min., żeby troche się uspokoił i podrósł ponownie.

Nastepnie ciasto ( taką jego formę Niemcy nazywają LAIB ) naciąć wzdłuż na głębokość ok 1 cm. Rozbełtać białko jaja z mlekiem i uzyskaną jednolitą mieszanką pomalować chleb.

Chleb wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec spodnią grzałką ok 30 min.

Piekarnik w piecu elektrycznym powinien mieć temp 225 stopni C

w piecu gazowym stopień 4, a w piecu z termoobiegiem 200 stopni.

*******************

CHLEB MLECZNY Z RODZYNKAMI:

SKLADNIKI:

1/4 litra mleka, lekko ciepłego

40 g drożdży

500 g mąki pszennej typ 405

60 g cukru

szczypta soli

1 jajko

100 g masła

100 g rodzynek namoczonych w mleku ( do wersji świątecznej można je namoczyć w rumie )

Dodatkowo:

mąka do obróbki ciasta

tłuszcz do formy

1 białko jajka

cukier puder do posypania, jeśli ktoś lubi.

JAK SIĘ TO ROBI:

Z mąki, drożdży , mleka , cukru, soli, jajka, rodzynek i masła przygotować ciasto jak wg przepisu powyżej.

Ciasto dodatkowo w czasie pieczenia smarować rozmąconym białkiem. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

CZAS PIECZENIA - 40-50 min.

Piekarnik elektryczny - nagrzany do 180 stopni.

Piec gazowy - pozycja 2

Piec z termoobiegiem - 160 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz