Lubię czasem upiec chleb.Jeżeli czas mi pozwala i pogoda! Zbyt duże wachania ciśnienia atmosferycznego, z których słynie Nadrenia Westfalia nie mają, niestety dobrego wpływu w wzrost moich chlebków. Niemniej jednak warto spróbować:
SKŁADNIKI:
na 1 chlebek ok 750 g. o nazwie CHLEB KOPERKOWY PEŁEN SERCA
100 g mąki żytniej
150 g mąki pszennej
drożdże 42 g
1/2 łyżeczki cukru
80 ml letniego mleka
1 pęczek zielonego koperku
1 mała cebulka poszatkowana
1 lyżeczka soli
2 duże łyżki oleju sojowego lub oliwy z oliwek.
Dodatkowo:
mąka do podsypania
tluszcz do natłuszczenia formy
1 białko jaja do nabłyszczenia skórki( ja nie stosuję )
2 duże łyżki mleka
JAK SIĘ TO ROBI:
Mąkę przesiać do miski i w środku zrobić dołek, do którego włożyć rozgniecione drożdże, następnie cukier i letnie mleko. Całość, nie ruszając pozostawić na 15 min w ciepłym miejscu i pod przykryciem.
W tym czasie opłukać i osuszyć koperek, drobno go posiekać i wraz z cebulką, solą i olejem dodać do przygotowanej wcześniej mąki.
Wszystko razem ugniatać , jeśli ktoś ma siłę w rękach , to ręcznie, jeśli nie to najlepiej mikserem z grubymi hakami lub w robocie kuchennym, który ma odpowiednią nasadkę do ciasta drożdżowego.Ugniatamy tak długo, aż ciasto zacznie swobodnie odchodzić od brzegów miski.
Pozostawić misę z ciastem na ok 30 min w ciepłym miejscu i pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objetość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski opruszonymi mąką rękoma i przełożyc na posypany maką blat/ stolnicę i jeszcze raz, przez parę chwil dobrze ciasto ugniatać formuując na koniec pożądany ksztalt.
Przełożyć surowy chlebek do opruszonej mąką formy i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 15 min., żeby troche się uspokoił i podrósł ponownie.
Nastepnie ciasto ( taką jego formę Niemcy nazywają LAIB ) naciąć wzdłuż na głębokość ok 1 cm. Rozbełtać białko jaja z mlekiem i uzyskaną jednolitą mieszanką pomalować chleb.
Chleb wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec spodnią grzałką ok 30 min.
Piekarnik w piecu elektrycznym powinien mieć temp 225 stopni C
w piecu gazowym stopień 4, a w piecu z termoobiegiem 200 stopni.
*******************
CHLEB MLECZNY Z RODZYNKAMI:
SKLADNIKI:
1/4 litra mleka, lekko ciepłego
40 g drożdży
500 g mąki pszennej typ 405
60 g cukru
szczypta soli
1 jajko
100 g masła
100 g rodzynek namoczonych w mleku ( do wersji świątecznej można je namoczyć w rumie )
Dodatkowo:
mąka do obróbki ciasta
tłuszcz do formy
1 białko jajka
cukier puder do posypania, jeśli ktoś lubi.
JAK SIĘ TO ROBI:
Z mąki, drożdży , mleka , cukru, soli, jajka, rodzynek i masła przygotować ciasto jak wg przepisu powyżej.
Ciasto dodatkowo w czasie pieczenia smarować rozmąconym białkiem. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
CZAS PIECZENIA - 40-50 min.
Piekarnik elektryczny - nagrzany do 180 stopni.
Piec gazowy - pozycja 2
Piec z termoobiegiem - 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz