Świąteczne ciasta w Niemczech rownież mają swoją długą tradycję, przekazywaną z pokolenia na pokolenie a ich dekorowanie, jak i przyozdabianie innych potraw wg fantazji Pani Domu i zgadywanie ich znaczenia stanowi jeden z elementow rozmów przy świątecznym stole.
OWIECZKA WIELKANOCNA lub BARANEK, jak kto woli to jeden z takich wypieków okazjonalnych, ucieranych i pieczonych w formach np żeliwnych.
Jako, że symbolizuje ofiarę z życia Jezusa za ludzkie grzechy, zajmuje naczelne miejsce na wielkanocnym stole.
Upieczona owieczka, posypana cukrem pudrem wyobrażała ulubioną, białą, pozytywną postać. Często pieczono " dla towarzystwa " drugą, ktora była posypywana czekoladą i wyobrażała " owcę czarną" , nielubianą i była zjadana jako pierwsza.
SKŁADNIKI DO FORMY ca 700-800 ml:
125g delikatnej margaryny
125g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
Szczypta soli
50 g wiórków kokosowych
3 małe jajka
100g mąki pszennej
Olejek cytrynowy
Bułka tarta
Cukier puder lub tarta czekolada.
JAK SIĘ TO ROBI:
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Margarynę utrzeć aż będzie lekka i bielusieńka dodając stopniowo cukier,
cukier waniliowy i szczyptę soli.
Cały czas ucierając dodawać:
1. Kilka kropli olejku cytrynowego
2.Jajka w calości - ucierając ok 1 min.
3.Przesianą mąkę.
Wiórki kokosowe podpiec lekko na patelni bez tluszczu, schłodzić i dodać do ucieranego ciasta.
Calość przelożyc do formy i piec w rozgrzanym do temp ok 170 st ( termoobieg ) lub 200 st C, ok 40 minut.
Po upieczeniu pozostawic baranka w formie, żeby lekko się schlodził, nastepnie formę zdjąć i pozostawić ciasto do calkowitego wystygnięcia.
Posypać cukrem pudrem lub czekoladą.
PS.Recept na Osterlamm jest bardzo dużo. Stosuje sie różne dodatki, bakalie, proszek do pieczenia lub piecze się ją z ciasta drożdżowego. Przepis , ktory podalam wyżej jest na ciasto twardsze, czyli takie, żeby dobrze " siedzialo" w żeliwnej formie. Są rownież inne formy z miekkiego metalu, wykładane teflonem lub silikonowe, ktore dają nieco więcej możliwości na upieczenie nawet biszkoptowej owieczki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz