piątek, 10 kwietnia 2009

OSTERLAMM - Owieczka Wielkanocna wg recepty niemieckiej

Świąteczne ciasta w Niemczech rownież mają swoją długą tradycję, przekazywaną z pokolenia na pokolenie a ich dekorowanie, jak i przyozdabianie innych potraw wg fantazji Pani Domu i zgadywanie ich znaczenia stanowi jeden z elementow rozmów przy świątecznym stole.

OWIECZKA WIELKANOCNA lub BARANEK, jak kto woli to jeden z takich wypieków okazjonalnych, ucieranych i pieczonych w formach np żeliwnych.

Jako, że symbolizuje ofiarę z życia Jezusa za ludzkie grzechy, zajmuje naczelne miejsce na wielkanocnym stole.

Upieczona owieczka, posypana cukrem pudrem wyobrażała ulubioną, białą, pozytywną postać. Często pieczono " dla towarzystwa " drugą, ktora była posypywana czekoladą i wyobrażała " owcę czarną" , nielubianą i była zjadana jako pierwsza.

SKŁADNIKI DO FORMY ca 700-800 ml:

125g delikatnej margaryny

125g cukru

1 paczuszka cukru waniliowego

Szczypta soli

50 g wiórków kokosowych

3 małe jajka

100g mąki pszennej

Olejek cytrynowy

Bułka tarta

Cukier puder lub tarta czekolada.

JAK SIĘ TO ROBI:

Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.

Margarynę utrzeć aż będzie lekka i bielusieńka dodając stopniowo cukier,

cukier waniliowy i szczyptę soli.

Cały czas ucierając dodawać:

1. Kilka kropli olejku cytrynowego

2.Jajka w calości - ucierając ok 1 min.

3.Przesianą mąkę.

Wiórki kokosowe podpiec lekko na patelni bez tluszczu, schłodzić i dodać do ucieranego ciasta.

Calość przelożyc do formy i piec w rozgrzanym do temp ok 170 st ( termoobieg ) lub 200 st C, ok 40 minut.

Po upieczeniu pozostawic baranka w formie, żeby lekko się schlodził, nastepnie formę zdjąć i pozostawić ciasto do calkowitego wystygnięcia.

Posypać cukrem pudrem lub czekoladą.

PS.Recept na Osterlamm jest bardzo dużo. Stosuje sie różne dodatki, bakalie, proszek do pieczenia lub piecze się ją z ciasta drożdżowego. Przepis , ktory podalam wyżej jest na ciasto twardsze, czyli takie, żeby dobrze " siedzialo" w żeliwnej formie. Są rownież inne formy z miekkiego metalu, wykładane teflonem lub silikonowe, ktore dają nieco więcej możliwości na upieczenie nawet biszkoptowej owieczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz