niedziela, 26 kwietnia 2009

GRECKI SOS POMIDOROWY - cykl MEDITERRANE




Wyśmienity, pachnący gorącym latem sos do ryb i mięs. Do spożycia na ciepło i na zimno.Łatwy w przyrządzaniu.Jest moim faworytem do wszelkich rodzajów ryb i owoców morza na zimno.

SKŁADNIKI:

80 ml oliwy z oliwek extra, tloczonej na zimno

2 cebule ( może być więcej, jeśli ktoś lubi ją tak, jak ja )

1-2 ząbki czosnku rozdrobnionego

1kg dojrzałych pomidorów, bez skórki, pokrojonych w delikatną kosteczkę

1 - 2 łyżki octu Balsamico lub innego delikatnego winnego

1/2 łyżeczki cukru

1/2 pęczka zielonej pietruszki gładkolistnej, drobno posiekanej

sól do smaku

świeżo zmielony, czarny pieprz

JAK SIĘ GO ROBI:

W rondlu rozgrzać oliwę i dodać cebulkę oraz czosnek.

Następnie dodawać kolejno, stale mieszając : pomidory, ocet, cukier.

Doprawić solą i pieprzem.

Zredukować temperaturę gotowania i dusić wolno pod przykryciem aż stanie się jednolitą masą. Jeżeli ktoś lubi czuć pod zębami chrupiącą cebulkę, to lepiej jest pokroić ją przed duszeniem np. w grubsze plastry.

Gdy sos jest już gotowy, dodać pietruszkę i odstawić w chłodne miejsce. Pietruszka nie powinna się gotować razem z sosem, bo traci zarówno aromat jak i witaminy.

PS. Sos można przygotować w większych ilościach, przelać do słoików, wlać na górę oliwę z oliwek. Szczelnie zakręcone słoiki można przechowywać dłuższy czas w lodówce.

KU PAMIĘCI:

DOBRA OLIWA Z OLIWEK NISZCZY ZŁY CHOLESTEROL!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz