Wyśmienity, pachnący gorącym latem sos do ryb i mięs. Do spożycia na ciepło i na zimno.Łatwy w przyrządzaniu.Jest moim faworytem do wszelkich rodzajów ryb i owoców morza na zimno.
SKŁADNIKI:
80 ml oliwy z oliwek extra, tloczonej na zimno
2 cebule ( może być więcej, jeśli ktoś lubi ją tak, jak ja )
1-2 ząbki czosnku rozdrobnionego
1kg dojrzałych pomidorów, bez skórki, pokrojonych w delikatną kosteczkę
1 - 2 łyżki octu Balsamico lub innego delikatnego winnego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 pęczka zielonej pietruszki gładkolistnej, drobno posiekanej
sól do smaku
świeżo zmielony, czarny pieprz
JAK SIĘ GO ROBI:
W rondlu rozgrzać oliwę i dodać cebulkę oraz czosnek.
Następnie dodawać kolejno, stale mieszając : pomidory, ocet, cukier.
Doprawić solą i pieprzem.
Zredukować temperaturę gotowania i dusić wolno pod przykryciem aż stanie się jednolitą masą. Jeżeli ktoś lubi czuć pod zębami chrupiącą cebulkę, to lepiej jest pokroić ją przed duszeniem np. w grubsze plastry.
Gdy sos jest już gotowy, dodać pietruszkę i odstawić w chłodne miejsce. Pietruszka nie powinna się gotować razem z sosem, bo traci zarówno aromat jak i witaminy.
PS. Sos można przygotować w większych ilościach, przelać do słoików, wlać na górę oliwę z oliwek. Szczelnie zakręcone słoiki można przechowywać dłuższy czas w lodówce.
KU PAMIĘCI:
DOBRA OLIWA Z OLIWEK NISZCZY ZŁY CHOLESTEROL!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz