czwartek, 6 sierpnia 2009

SOS POMIDOROWY ( wg recepty von Johann Lafers )

Doskonały sos do makaronów, jarzyn, mięsa i ryb.
SKŁADNIKI:

( dla 4 osób )
1 mała marchewka
2 cebulki szalotki
1 duży ząbek czosnku
1/2 laski zielonego selera
700 g pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 litra jsnego bulionu z drobiu
1 gałązka bazylii
1 gałązka tymianku
5 ziaren białego pieprzu
Sól
Cukier

JAK SIĘ TO ROBI:
1. Marchewkę, cebulki i czosnek drobniutko posiekać.Seler umyć, osuszyć i również posiekać. Pomidory umyć w letniej wodzie, poćwiartkować i wyciąć osadzenie ogonka.
2. Seler, marchewkę i cebulki poddusić na oliwie. Dodać czosnek, pomidory i pomidorowy przecier, stale mieszając. Wszystko lekko podsmażyć.
3.Dolać bulion, bazylię, tymianek i biały pieprz i gotowac na wolnym ogniu, bez przykrycia ok 20 min.
4.Sos przetrzeć przez delikatne sito i ponownie lekko gotować, aż uzyska zagęszczoną konsystencję. Na koniec doprawić solą i cukrem.

PS.Zimą, gdy pomidory nie są zbyt aromatyczne, lepiej użyć obranych pomidorów z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz