czwartek, 6 sierpnia 2009

NADZIEWANE POŁÓWKI ZUCCHINI ( wg recepty von Johann Lafers )



SKŁADNIKI:
2 średniej wielkości zucchini ( ok 250g )
100 g drobno posiekanych szalotek ( może być młoda cebulka )
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 większe papryki ( żółta i czerwona )
1 łyżeczka posiekanego tymianku
1posiekany, większy ząbek czosnku
2 x 50 ml jasnego bulionu z drobiu
50 g tartego parmezanu lub innego górskiego sera ( świetnie pasuje polski, suchy oscypek )
50 g tartego sera typu ementaler
Sól
Pieprz

JAK SIĘ TO ROBI:
Zucchini umyć, osuszyć, przepołowić wzdłuż i przy pomocy małej łyżeczki usunąć nasionka.
Posiekane szalotki udusić na oliwie tak, aby się zeszkliły.Paprykę umyć, osuszyć i pokroić bardzo drobno.Posiekane - tymianek i ząbki czosnku dodać i krótko poddusić. Doprawić solą i pieprzem., podlać 50 mililitrami bulionu i całośc mocno dusic pod przykryciem ok 2 – 3 minuty.Tak przygotowanymi jarzynami wypełnić posypane serem górskim ( parmezanem ) połówki zucchini.Całość posypać serem ementaler. Przgotować odpowiedniej wielkości brytfanę, ułozyć na niej połówki zucchini, podlać 50 ml bulionu i wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 minut..
Do tej potrawy świetnie pasuje jeden z sosów pomidorowych, do których przepisy podałam pod etykietą SOSY

PS
Tym razem moja koleżanka Barbara, wywodząca się z rolniczego okręgu MÜNSTERLAND uraczyła mnie sporej wielkości ZUCCHINI, które hoduje się tam zawzięcie, dlatego też dołączyłam do tego przepisu zdjęcie nieco większych połówek niż podaję w przepisie. Oczywiscie w przypadku dużej zucchini czas pieczenia w piekarniku należy zwiekszyć do 30 min. Trzeba też przed przyrządzaniem odkroić temu warzywu grubsze piętki ze względu na nieco więcej goryczki, którą zawierają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz