niedziela, 9 sierpnia 2009

POLĘDWICZKI wieprzowe w sosie z białego wina, kartofelki pieczone w folii i kurki z ziołami z patelni



SKŁADNIKI:
MARYNATA DO WIEPRZOWINY ( do steków, filetów i poledwiczek:
1 butelka jasnego, dobrego piwa
4 duże łyżki Ketchupu
1 duzy ząbek czosnku posiekanego
2 łyżeczki papryki w proszku ( wg smaku może byc ostra lub słodka, ja preferuję w tym przypadku słodką )
Pieprz z młynka
Przygotowane i osuszone mięso zanużyć na 20 minut w zmieszanych wcześniej składnikach marynaty.
Polędwiczki wyjąc z marynaty, przełożyć do skropionej oliwąz oliwek brytfanny i piec w piekarniku przez ok 35 min w temp. ok 200 st C stale podlewając pozostałą marynatą.W połowie czasu pieczenia polędwiczki odwrócić na drugą stronę.

PIECZONE KARTOFELKI:
ok 1,5 kg umytych, zdrowych i osuszonych kartofelków
folia aluminiowa

Przygotowane kartofle zawinąć w folię aluminiową, ułozyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić na ok 1 godzine do nagrzanego do ok 200 st C piekarnika ( przy termoobiegu ok 180 st. C )
Przed wyjęciem z piekarnika należy widelcem sprawdzic miękkość kartofelków.Obfitośc odmian tego warzywa, dostepnych na rynku, często bez podania nazwy odmiany powoduje dodatkowy kłopot w przygotowaniu tego typu potraw. Z reguły jedna godzina pieczenia wystarcza w zupełnosci. Należy jednak przed końcem sprawdzić ich miekkość, żeby uniknąć rozczarowania przy podaniu na stół niedopieczonych warzyw.

KURKI PIECZONE Z DODATKIEM ZIÓŁ:

400 g drobnych, świeżych kurek
2 łyzki oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
1 szalotka
1 ząbek czosnku
tymianek, pietruszka, lubczyk,majeranek, oregano ( świeże lub mrożone )

Grzybki na sucho oczyścić, lekko opłukać wodą i pozostawic do dokładnego osuszenia na sicie.
Rozgrzać patelnię z oliwą, dodać grzybki, poszatkowany czosnek i dusić, aż woda całkowicie odparuje, dodać cebulkę. Po kilku minutach, gdy grzybki będą gotowe dodać
posiekane zioła.Jeżeli dysponujemy tylko suszonymi ziołami , to nalezy je dodać wraz z grzybkami na patelnię.
Przepis na sos do wieprzowiny na białym winie w dziale SOSY.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz