czwartek, 6 sierpnia 2009

SOS BOLOGNESE

Wyborny pomidorowy sosik do spagetti i innych typów makaronów. Mój mąz zajada go również na zimno z pszennym pieczywem.

SKŁADNIKI:

1 cebula średniej wielkości, drobno posiekana
2 rozgniecione w prasce ząbki czosnku
1 drobnoposiekana marchew
2 łyzki stołowe oliwy z oliwek
500g mielonego mięsa wołowego
2 gałązki oregano
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/4 litra soku pomidorowego
1/8 litra jasnego bulionu z drobiu
Muskat
Sól
Pieprz

JAK SIĘ TO ROBI:
Cebulę, czosnek i marchew podpiec na oliwie. Dodać mięso mielone i silnie podpiec aż stanie sie nieco kruche i lekko zmieni kolor.Calość doprawić muskatem, solą i pieprzem, dodać pokruszone listki oregano.Następnie dodać przecier pomidorowy i całośc krótko podsmażyć. Dodać sok pomidorowy i bulion. Sos w otwartym rondlu silnie zagotować, aż stanie się gęsto - płynny. Na sam koniec dobrze przyprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz