niedziela, 9 sierpnia 2009

SOS NA BIALYM WINIE DO WIEPRZOWINY PIECZONEJ

SKŁADNIKI:
4 cl Wermutu ( w innej wersji może być Jägermeister lub Żołądkowa Gorzka )
100 ml Białego wina
125 ml słodkiej śmietanki
0,5 pęczka estragonu
0,5 pęczka melisy cytrynowej
1 łyżeczka dobrej musztardy
1 szalotka lub 1/3 pęczka zielonej cebulki
Tłuszcz wytopiony z pieczonego uprzednio mięsa

JAK SIĘ TO ROBI:

Cebulkę poszatkować drobniutko i zeszklić na tłuszczu pozostalego po pieczeniu mięsa. ( sztuki gotowego mięsa oczekuja na podanie zawinięte w folię aluminiową w piekarniku nagrzanym do 50 st C )
Dodać wino i pozostawic do lekkiego zagotowania. Dodać wermut. Wmieszać musztardę. Calość zmiksować. Zielone listki estragonu i melisy poszatkować i wmieszać do sosu. Dodać śmietankę i lekko zagotować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz