Muzen są Muzen i wlaściwie nie da się dokładnie przetłumaczyć ich nazwy ani wyjaśnić, skąd się wzięła.
Są bardzo starym wypiekiem karnawałowym, popularnym w zachodniej części Niemiec oraz w Austrii.
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
100 g Mondamin
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
60 g cukru
100 g masla
2 jaja
szczypta soli
1 - 2 lyzki rumu
tluszcz do pieczenia
cukier puder
TAK SIĘ TO ROBI:
Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę z połowy cytryny. Razem z masłem, solą, cukrem i jajami dobrze utrzeć, aż będzie się pienić. Rum, mondamin, mąkę i proszek do pieczenia stopniowo dodawać i ucierać nadal, aż masa będzie gładka.Nastepnie masę zostawić w spokoju na ok 1/2 godziny.
Tłuszcz na pieczenie rozgrzać w naczyniu o grubym dnie lub w rondlu.Uformowane pomiędzy dwoma lyżeczkami kulki - Muzen - wkładać na rozgrzany tłuszcz i upiec na złoto - brązowo.
Gorące pączki posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz