wtorek, 27 stycznia 2009

KOLOŃSKIE PĄCZKI - MUZEN

Muzen są Muzen i wlaściwie nie da się dokładnie przetłumaczyć ich nazwy ani wyjaśnić, skąd się wzięła.

Są bardzo starym wypiekiem karnawałowym, popularnym w zachodniej części Niemiec oraz w Austrii.



SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej

100 g Mondamin

1 lyżeczka proszku do pieczenia

1 cytryna

60 g cukru

100 g masla

2 jaja

szczypta soli

1 - 2 lyzki rumu

tluszcz do pieczenia

cukier puder

TAK SIĘ TO ROBI:

Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę z połowy cytryny. Razem z masłem, solą, cukrem i jajami dobrze utrzeć, aż będzie się pienić. Rum, mondamin, mąkę i proszek do pieczenia stopniowo dodawać i ucierać nadal, aż masa będzie gładka.Nastepnie masę zostawić w spokoju na ok 1/2 godziny.

Tłuszcz na pieczenie rozgrzać w naczyniu o grubym dnie lub w rondlu.Uformowane pomiędzy dwoma lyżeczkami kulki - Muzen - wkładać na rozgrzany tłuszcz i upiec na złoto - brązowo.

Gorące pączki posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz