Jest to przepyszny tort, ktorego sława dotarła do wszystkich zakątków świata. Historia powstania tego przepisu jest bardzo ciekawa choć zapisana dopiero z początkiem XX w.Do dnia dzisiejszego są w Niemczech spory, kto był właściwym wynalazcą jego receptury.
Zwany rownież - Schwarzwälder Kirsch - Szwarcwaldzka Wiśnia, od wysmienitych i nieporównywalnych w smaku wiśni i czereśni rosnących Schwarzwäld czyli w Czarnym Lesie nad rzeką Rhein / Ren /
Wiśnie i czereśnie mają w języku niemieckim wspólną nazwę Kirschen rozrożniane jedynie dodatkiem słodkie lub kwaśne. Z ich mieszanki powstaje bardzo aromatyczny Kirschbrand albo inaczej KIRSCHWASSER - owocowa brandy, ktora jest jednym z podstawowych składników opisywanego tortu.
SKLADNIKI:
CIASTO:
100 g cukru
4 jaja
100 g masła
150 g ciemnej czekolady
3 duże łyżki Kirschwasser, ktorą może zastąpić polska Wiśniówka
50 g mąki pszennej
50 g mąki kartoflanej
1 lyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
150 g mielonych orzechów laskowych
NADZIENIE:
750 g wydrylowanych wiśni
50 g wiórków z gorzkiej czekolady
1/2 litra śmietany kremowki ( Rahm ), ktora tryeba będzie ubić przed strojeniem tortu
1 paczka cukru waniliowego
1/8 litra Kirschwasser lub Wisniowki
DEKORACJA:
ok 12 wiśni do ozdoby
JAK SIĘ TO ROBI:
1. Jaja utrzeć z cukrem.
2. Masło rozgrzać w naczyniu i czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody
3.Masło, utarte jaja z cukrem, rozpuszczoną czekoladę i Wiśniówkę zmieszać razem.
4.Mąka, proszek do pieczenia, sól i mąkę kartoflaną zmieszać i przesiać razem.
5. Orzechy opiec na patelni na jasnobrązowy kolor.
6. Mąkę i orzechy połączyć z masą i przełożyć do formy dobrze natłuszczonej i opruszonej mąką.Ja lubię używać form silikonowych , jednak trzeba uważać, bo czasem ciasto lubi deformować swój kształt rosnąc w miękkich obrzeżach.
7. Piekarnik rozgrzać do temp 190 st C i piec ok 45 min.
8. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasto rozkroić na 3 kręgi.
9. Wszystkie części ciasta dokładnie nasączyć Wiśniowką.
10. Ubić śmmietanę ( najlepiej z wzmacniającym ją dodatkiem w proszku np firmy Otker )
11. 2 spodnie kręgi tortu pokryć warstwą ok 1 cm bitej śmietany.
12. Odsączone wiśnie rozłożyć równomiernie na śmietanie lekko w nią wciskając.
13. Wszystkie części tortu złożyć razem i obłożyć resztą śmietany.
14. Górną powierzchnie posypać wiórkami czekoladowymi.
15. Tort wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz