wtorek, 27 stycznia 2009

SCHWARZWÄLDER KIRSCHTORTE - Tort wiśniowy ze Szwarzwaldu

Jest to przepyszny tort, ktorego sława dotarła do wszystkich zakątków świata. Historia powstania tego przepisu jest bardzo ciekawa choć zapisana dopiero z początkiem XX w.Do dnia dzisiejszego są w Niemczech spory, kto był właściwym wynalazcą jego receptury.

Zwany rownież - Schwarzwälder Kirsch - Szwarcwaldzka Wiśnia, od wysmienitych i nieporównywalnych w smaku wiśni i czereśni rosnących Schwarzwäld czyli w Czarnym Lesie nad rzeką Rhein / Ren /

Wiśnie i czereśnie mają w języku niemieckim wspólną nazwę Kirschen rozrożniane jedynie dodatkiem słodkie lub kwaśne. Z ich mieszanki powstaje bardzo aromatyczny Kirschbrand albo inaczej KIRSCHWASSER - owocowa brandy, ktora jest jednym z podstawowych składników opisywanego tortu.

SKLADNIKI:

CIASTO:

100 g cukru

4 jaja

100 g masła

150 g ciemnej czekolady

3 duże łyżki Kirschwasser, ktorą może zastąpić polska Wiśniówka

50 g mąki pszennej

50 g mąki kartoflanej

1 lyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

150 g mielonych orzechów laskowych

NADZIENIE:

750 g wydrylowanych wiśni

50 g wiórków z gorzkiej czekolady

1/2 litra śmietany kremowki ( Rahm ), ktora tryeba będzie ubić przed strojeniem tortu

1 paczka cukru waniliowego

1/8 litra Kirschwasser lub Wisniowki

DEKORACJA:

ok 12 wiśni do ozdoby

JAK SIĘ TO ROBI:

1. Jaja utrzeć z cukrem.

2. Masło rozgrzać w naczyniu i czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody

3.Masło, utarte jaja z cukrem, rozpuszczoną czekoladę i Wiśniówkę zmieszać razem.

4.Mąka, proszek do pieczenia, sól i mąkę kartoflaną zmieszać i przesiać razem.

5. Orzechy opiec na patelni na jasnobrązowy kolor.

6. Mąkę i orzechy połączyć z masą i przełożyć do formy dobrze natłuszczonej i opruszonej mąką.Ja lubię używać form silikonowych , jednak trzeba uważać, bo czasem ciasto lubi deformować swój kształt rosnąc w miękkich obrzeżach.

7. Piekarnik rozgrzać do temp 190 st C i piec ok 45 min.

8. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasto rozkroić na 3 kręgi.

9. Wszystkie części ciasta dokładnie nasączyć Wiśniowką.

10. Ubić śmmietanę ( najlepiej z wzmacniającym ją dodatkiem w proszku np firmy Otker )

11. 2 spodnie kręgi tortu pokryć warstwą ok 1 cm bitej śmietany.

12. Odsączone wiśnie rozłożyć równomiernie na śmietanie lekko w nią wciskając.

13. Wszystkie części tortu złożyć razem i obłożyć resztą śmietany.

14. Górną powierzchnie posypać wiórkami czekoladowymi.

15. Tort wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz