wtorek, 27 stycznia 2009

HIMMEL un ÄÄD - Niebo i Ziemia czyli Koloński Krupniok

Słynne zimowe danie wywodzące się z Köln- Himmel un Ääd ( to w oryginalnej pisowni kolońskiej ) - Himmel und Erde ( niem. ) Turyści przybywajacy do Köln odwiedzają chętnie stare, zabytkowe knajpy żeby pokosztować tego specjału. Postanowiłam przedstawić ten przepis ze względu na to, że podstawowym jego skladnikiem jest ulubiona w Nadrenii - Westwalii Blutwurst - Krwawa Kiełbasa - wyrób nieco inny, niż znana w Polsce Kaszanka lub śląski Krupniok.

Blutwurst jest bardziej zbita, twarda i nie ma w niej widocznych krup czy np. bułki , jak w ślaskim Żymloku. Zauważalne są natomiast drobno pokrojone kawałki słoniny lub ozorków w innej jej odmianie.

W tej, sprzedawanej w ogromnych ilościach w czasie karnawału potrawie, wg legendy ZIEMNIAKI są ZIEMIĄ a JABŁKA - NIEBEM.

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniakow

1 kg jabłek - najlepiej odmiany Boskop ze względu na zdecydowany, kwaśny acz wyśmienity smak

100 g przerośniętego boczku ( Speck )

20 g masła

2 spore cebule

szczypta cukru

1 - 2 krążki krupnioka

trochę mąki pszennej

JAK SIĘ TO ROBI:

Ziemniaki i jabłka obrać ze skórek i pokroić na większe kostki.Ziemniaki zagotować tak, żeby były w połowie twarde. Następnie dodać kawałki jabłek, odrobinę cukru, posolić i wszystko ugotować. Można dodać jeszcze trochę wody, tak żeby danie miało konsystencję musu, jeśli ktoś lubi.Ja wolę, żeby kawałeczki nieba i ziemi były lekko wyczuwalne.

Boczek wytopić, dodać pokrojoną cebulę , lekko zbrązowić i odstawić w ciepłe miejsce.

Krupniok pokroić na duże kawałki, obtoczyć w mące i opiec na maśle.

Danie NIEBO I ZIEMIA układa sie wg tradycyjnej kolejności na podgrzanym lekko talerzu :

Najpierw ułożyć gorący mus, nastepnie kawalki gorącego krupnioka a na to wszystko usmażoną cebulkę.



Serwowanie musu jabłkowo - ziemniaczanego jest na niemieckich stołach bardzo popularne.Niemieccy mistrzowie kuchni uważają, że konsystencja tego musu musi być idealnie gładka. Początkowo podchodziłam z dużą dozą rezerwy do tej " mieszanki ", jednak dobrze wykonane i doprawione wg rozmaitych sposobów danie smakowało mi wyśmienicie i dlatego Wam je poleceam.

źródło zdjęcia : www.images.google.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz