BLOTWOOSCH lub FLÖNZ - nazwa (wg. dialektu KÖLSCH czyli dialektu kolońskiego ) kiełbasy przypominającej kaszankę lub krupnioka.
Jest to szybkie, zimne danie spożywane najczęściej do białego piwa np Gilden Kölsch rownież w czasie karnawału.
SKŁADNIKI:
1 Krupniok - ilość wg apetytu
1 cebula średniej wielkości
ostra musztarda
1 ogórek z octu, przy czym w Niemczech wszelkie zaprawy octowe wykonuje się przy użyciu octu winnego lub jabłecznego!
Wszystkie składniki podaje się na talerzu w dowolnych kawałkach, zagryzając rogalikami lub świeżym GRAUBROT - siwym chlebem ( nazwa wywodzi sie od koloru tego chleba a jest to ni mniej ni więcej chleb pszenno - żytni )
Ten przepis podaję jako ciekawostkę, gdyż zaskoczyło mnie uwielbienie Westfalczyków dla Krwawej Kiełbasy.Zaskoczył mnie rownież jeden z moich znajomych z pracy, który, mimo że jest rodowitym Westfalczykiem, uwielbia sprzedawany w polskich lub śląskich sklepach krupniok tak bardzo, że opowiadał mi wzruszając sie ogromnie, iż na osiedle, w którym mieszka zaczął przyjeżdżać samochód obwoźny z polskimi specjałami, pośród ktorych mozna nabyć czasem jeszcze ciepły owy krupniok.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz