środa, 17 grudnia 2008

PIERNIK NA MIODZIE


Ilekroć rozpoczynam moje bożonarodzeniowe przygotowania kuchenne, to pierwszą moja czynnoscią jest zalanie dobrym, 50% RUMEM suszonych owoców.Po kilku dniach takiego " leżakowania " w zamknietych slojach są odpowiednio wilgotne i mają doskonały aromat i stanowią nie tylko świetny dodatkek do wypieków i makówek , ale mogą być wspaniałym deserem na świątecznym stole, latem zaś dobrze komponują się z lodami. Ale przejdźmy do świątecznego piernika, którego przepis pochodzi ze Śląska, jednak spotkałam sie z podobnymi wypiekami w Szwajcarii i w Anglii.

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki mleka

700g mąki

4 jaja

250 g margaryny lub jeszcze lepiej pól na pół z masłem

450g miodu naturalnego

200g cukru

50g orzechów włoskich

30g orzechów laskowych

50g skórki pomarańczowej kandyzowanej

50g śliwek suszonych

po 30g rodzynek, moreli i gruszek suszonych

3 figi

20g migdałów obranych ze skórki ( lub gotowych posiekanych )

1 łyżka sody oczyszczonej

Zmielony cynamon,imbir,goździki - po pół łyżeczki

szczypta zmielonego anyżu ( może być gotowa przyprawa piernikowa w odpowiedniej ilosci )

Można użyć powideł śliwkowych do przełożenia piernika. Ja nie przekladam powidlami, bo wtedy dłuzej się trzyma, nawet do kilku tygodni w lnianej ściereczce i w chłodzie.

Owoców suszonych i orzechów można dodać więcej lub mniej w zależnosci od upodobań.

PRZYGOTOWANIE:

Miód, przyprawy, 100g cukru i tłuszcz roztopić a następnie schłodzić.Żółtka utrzec z resztą cukru i dodać wystudzoną masę miodową. Ja używam do tego celu robota kuchennego, żeby wyrabiane ciasto było szybko głatkie. W trakcie mieszania dodawać mąkę, sodę oczyszczoną, troszkę soli i posiekane uprzednio bakalie. Stopniowo dodawać mleko. Gdy masa bedzie gładka dodać ubite białka i delikatnie jeszcze raz wszystkie składniki wymieszac.Włączyć piekarnik na ok 175st C lub na 150 st przy termoobiegu.Ciasto przełożyć do formy o wysokich brzegach i piec ok 50 min. Po wystudzeniu ciasto przekroić i posmarować powidłami a nastepnie posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz