Ilekroć rozpoczynam moje bożonarodzeniowe przygotowania kuchenne, to pierwszą moja czynnoscią jest zalanie dobrym, 50% RUMEM suszonych owoców.Po kilku dniach takiego " leżakowania " w zamknietych slojach są odpowiednio wilgotne i mają doskonały aromat i stanowią nie tylko świetny dodatkek do wypieków i makówek , ale mogą być wspaniałym deserem na świątecznym stole, latem zaś dobrze komponują się z lodami. Ale przejdźmy do świątecznego piernika, którego przepis pochodzi ze Śląska, jednak spotkałam sie z podobnymi wypiekami w Szwajcarii i w Anglii.
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki mleka
700g mąki
4 jaja
250 g margaryny lub jeszcze lepiej pól na pół z masłem
450g miodu naturalnego
200g cukru
50g orzechów włoskich
30g orzechów laskowych
50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
50g śliwek suszonych
po 30g rodzynek, moreli i gruszek suszonych
3 figi
20g migdałów obranych ze skórki ( lub gotowych posiekanych )
1 łyżka sody oczyszczonej
Zmielony cynamon,imbir,goździki - po pół łyżeczki
szczypta zmielonego anyżu ( może być gotowa przyprawa piernikowa w odpowiedniej ilosci )
Można użyć powideł śliwkowych do przełożenia piernika. Ja nie przekladam powidlami, bo wtedy dłuzej się trzyma, nawet do kilku tygodni w lnianej ściereczce i w chłodzie.
Owoców suszonych i orzechów można dodać więcej lub mniej w zależnosci od upodobań.
PRZYGOTOWANIE:
Miód, przyprawy, 100g cukru i tłuszcz roztopić a następnie schłodzić.Żółtka utrzec z resztą cukru i dodać wystudzoną masę miodową. Ja używam do tego celu robota kuchennego, żeby wyrabiane ciasto było szybko głatkie. W trakcie mieszania dodawać mąkę, sodę oczyszczoną, troszkę soli i posiekane uprzednio bakalie. Stopniowo dodawać mleko. Gdy masa bedzie gładka dodać ubite białka i delikatnie jeszcze raz wszystkie składniki wymieszac.Włączyć piekarnik na ok 175st C lub na 150 st przy termoobiegu.Ciasto przełożyć do formy o wysokich brzegach i piec ok 50 min. Po wystudzeniu ciasto przekroić i posmarować powidłami a nastepnie posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz