Pieczone migdały są zawsze obecne w czasie adwentu na niemieckich jarmarkach bożonarodzeniowych. Ponieważ są łatwe do przygotowania postanowiłam podać przepis:
SKŁADNIKI
1/8 litra wody
1 opakowanie cukru waniliowego
200g cukru
200g migdałów ze skorką
WYKONANIE:
1/8 litra wody, cukier waniliowy i cukier wymieszać na głebokiej patelni i zagotować.
Dodać migdały i tak długo gotować, aż masa cukrowa skarmelizuje się i migdały zaczną się błyszczeć. Wtedy patelnię natychmiast odstawić z pieca.
Pieczone migdały przełożyć do ostygnieęcia na natłuszczoną balchę do pieczenia, rozkładając równomiernie, żeby nie uległy sklejeniu w trakcie schładzania.
SMACZNEGO
środa, 17 grudnia 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz