środa, 17 grudnia 2008

PIECZONE MIGDAŁY

Pieczone migdały są zawsze obecne w czasie adwentu na niemieckich jarmarkach bożonarodzeniowych. Ponieważ są łatwe do przygotowania postanowiłam podać przepis:



SKŁADNIKI

1/8 litra wody

1 opakowanie cukru waniliowego

200g cukru

200g migdałów ze skorką


WYKONANIE:

1/8 litra wody, cukier waniliowy i cukier wymieszać na głebokiej patelni i zagotować.

Dodać migdały i tak długo gotować, aż masa cukrowa skarmelizuje się i migdały zaczną się błyszczeć. Wtedy patelnię natychmiast odstawić z pieca.

Pieczone migdały przełożyć do ostygnieęcia na natłuszczoną balchę do pieczenia, rozkładając równomiernie, żeby nie uległy sklejeniu w trakcie schładzania.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz