wtorek, 16 grudnia 2008

CIASTO MAKOWE NA JOGURCIE

SKŁADNIKI:

250 g maku przemielonego i zaparzonego z rodzynkami ( lub gotowa masa makowa z puszki )

3 cale jaja sredniej wielkości

200g cukru

200g mąki

200g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 30% ( na śmietanie ściślej się trzyma ciasto po wypieczeniu )

100 ml oleju

1 zwykla paczuszka cukru waniliowego

1 zwykla paczuszka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie skladniki szybko i dokladnie wymieszac, do wytluszczonej i posypanej maką formy włożyc i piec ok 35 minut w dobrze nagrzanym uprzednio piekarniku ( ca 180 stopni C ). Dla pieczenia w piecu z termoobiegiem ca 170 st C, rownież 35 minut .

Ciasto najlepiej pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Można po ostudzeniu polać wierzch dowolną polewą albo posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz