czwartek, 28 maja 2009

PIZZA JAZZBUNT czyli naleśnikowa pikanteria - cykl MEDITERRANE


Naleśniki - fajna rzecz!!! Któż ich nie zna?! Pod różnymi szerokościami geograficznymi i pod różnymi nazwami?!

A ja, w poszukiwaniu błyskawicznych a samemu przygotowywanych potraw, sobie wymyśliłam TO:



SKŁADNIKI:

Na ciasto: ( na 16 nalesnikow )

160 - 200 g mąki pszennej

2 jajka

do 500 ml wody ( należy dodawać stopniowo, ciasto nie może być zbyt rzadkie )

Sól

Pieprz, papryka czerwona w proszku - słodka lub ostra

dwie łyżeczki przecieru pomidorowego

1 łyżka oliwy do ciasta

Olej rzepakowy do pieczenia

Do ciasta naleśnikowego można zamiast papryki i przecieru pomidorowego dodać siekany czosnek, świeżą pietruszkę lub zieloną cebulkę, koper itd.

DODATKI:

1 papryka żółta

1 papryka zielona

1 cebula średniej wielkości

Pasta z zielonych oliwek ( przepis podałam w PRZYPRAWACH I DODATKACH )

Dobry, gęsty ketchup

Kilka plasterków pikantnego salami albo np szynki parmeńskiej albo polskiej wędzonki

Ser żółty do posypania, np parmezan, ementaler lub gouda.

Oregano swieże bądź suszone.

Jak się to robi:

Mąkę wymieszać z całymi jajkami, dodając stopniowo wodę, sól i dodatki. Ciasto powinno być gęste i jednolite.

Na " suchej " czyli lekko jedynie posmarowanej olejem, patelni upiec naleśniki.Naleśniki powinny być cienkie i twardawe.

Ja, do tego typu pikanterii, przygotowuję naleśniki dzień wcześniej i przechowuję w lodówce.Samo ciasto zaś najlepsze jest przygotowane np rano lub co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem.Ale nie jest to niezbędnie konieczny wymóg.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Z papryki usunąć nasionka i zielony ogonek a następnie pokroić w niewielkie cząstki.Cebulę i paprykę przez 2 min " zmiękczyć " w kuchence mikrofalowej z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

Na chłodny naleśnik nałożyć pastę z zielonych oliwek lub posmarować niewielką ilością ketchupu. Rozłożyć równomiernie cebulkę i papryczki,posypać oregano, jeszcze raz lekko skropić ketchupem , posypać żółtym serem i wstawić do nagrzanego do 175 st C piekarnika na 10 min.

Można tą pizzę podać wraz z Bakłażanowymi Babeczkami, na które przepis podałam poniżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz