czwartek, 28 maja 2009

PASTA Z ZIELONYCH OLIWEK

Ta wspaniała, wywodząca się z kuchni greckiej pasta wegetariańska może być doskonałym dodatkiem do kanapek jak również może stanowić składnik pizzy, bakłażanowych zapiekanek, sałatek i przystawek.Można ją wykonać w niewielkiej ilości , tylko do natychmiastowego spożycia ( ilośc składników, którą podaję temu właśnie służy ) a można ją też wykonać w ilościach większych i po pasteryzacji przechowywać w lodówce.


SKŁADNIKI: ( na ok 170 g pasty )

120 g zielonych, konserwowanych oliwek bez pestek

30 g konserwowanych kaparów

1 duży ząbek czosnku ( jeżeli ktoś lubi to można dodać go więcej, wtedy całość będzie bardziej pikantna )

kilka gałązek zielonej pietruszki i zielonego oregano ( można je zastąpić suszonymi przyprawami )

sok z cytryny do smaku

odrobina naturalnego jogurtu ( tylko do bieżącego spożycia, do pasteryzacji nie dodajemy jogurtu)

Sól do smaku

Całość miksujemy aż do uzyskania lekkiej konsystencji i pasta jest gotowa do natymiastowego spożycia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz