Ta wspaniała, wywodząca się z kuchni greckiej pasta wegetariańska może być doskonałym dodatkiem do kanapek jak również może stanowić składnik pizzy, bakłażanowych zapiekanek, sałatek i przystawek.Można ją wykonać w niewielkiej ilości , tylko do natychmiastowego spożycia ( ilośc składników, którą podaję temu właśnie służy ) a można ją też wykonać w ilościach większych i po pasteryzacji przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI: ( na ok 170 g pasty )
120 g zielonych, konserwowanych oliwek bez pestek
30 g konserwowanych kaparów
1 duży ząbek czosnku ( jeżeli ktoś lubi to można dodać go więcej, wtedy całość będzie bardziej pikantna )
kilka gałązek zielonej pietruszki i zielonego oregano ( można je zastąpić suszonymi przyprawami )
sok z cytryny do smaku
odrobina naturalnego jogurtu ( tylko do bieżącego spożycia, do pasteryzacji nie dodajemy jogurtu)
Sól do smaku
Całość miksujemy aż do uzyskania lekkiej konsystencji i pasta jest gotowa do natymiastowego spożycia
czwartek, 28 maja 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz